Investeren in gezondheid en welzijn

Inleiding

Een goede werksfeer en plezier in het werk zijn van cruciaal belang voor welzijn en gezondheid. In iedere organisatie zijn er zaken die energie geven en motivatie bevorderen, maar ook voorvallen die spanning en stress veroorzaken. Kunst is om werkstress te reduceren en bronnen van energie optimaal in te zetten. Daarop heb je zelf meer invloed dan menigeen denkt.

Werkstress wordt gekenmerkt door een gebrek aan energie, cynisme en allerlei geestelijke en lichamelijke spanningssymptomen, zoals slecht slapen en hoofdpijn. Werkstress ontstaat door langdurige blootstelling aan stressbronnen. Deze kunnen fysiek, mentaal of emotioneel van aard zijn, bijvoorbeeld zware lasten tillen of handmatig graafwerkzaamheden verrichten (fysiek), veel informatie in korte tijd moeten verwerken (mentaal), of langdurig met veeleisende of in rouw zijnde mensen werken (emotioneel). Andere voorbeelden van werkstressoren zijn: hoge werkdruk, regelmatig gestoord worden in je werkzaamheden, conflicten op het werk en een verstoorde werk/privé balans. Werkstress kan op den duur uitmonden in burn-out en voor langdurig uitval zorgen.

Stress ontstaat niet uit prestatiedrang, maar uit prestatiedwang (Guus Kuijer)

Onder energiebronnen worden die aspecten van het werk verstaan waaruit energie geput kan worden. Zo kun je beter met hoge werkdruk omgaan wanneer je meer zelfstandigheid of beslissingsruimte hebt, want dan kun je zelf je werk plannen en aanpassen. Of wanneer werkzaamheden tijdig af moet zijn is het handig wanneer collega’s de helpende hand bieden. En wanneer je je werk goed wilt doen is het noodzakelijk dat je goede feedback over je prestaties krijgt. In die zin zijn beslissingsruimte, steun van collega’s en feedback energiebronnen. Dergelijke energiebronnen bevinden zich op het niveau van de organisatie (bijvoorbeeld salaris, vergoedingen, loopbaanmogelijkheden), inter-persoonlijke relaties (bijvoorbeeld steun van collega’s en coaching door de leidinggevende), de organisatie van het werk (bijvoorbeeld duidelijke werkomschrijvingen en bevoegdheden in besluitvorming) en de taak (bijvoorbeeld beslissingsruimte en feedback). Hoe meer positieve energie, hoe meer bevlogenheid en toewijding aan het werk.

Wat vanuit het hart komt, kost geen moeite (Bert Hellinger)

In elke organisatie zijn eigen specifieke potentiële stressbronnen en energiebronnen aanwezig, maar niet alle stressbronnen leiden tot stressreacties en niet alle energiebronnen hoeven tot bevlogenheid te leiden. Naast aspecten van het werk en van de organisatie zijn vooral ook bepaalde persoonseigenschappen van belang. In die zin heb je zelf invloed op het verminderen van stressreacties en het bevorderen van bevlogenheid. Hierbij valt te denken aan emotionele stabiliteit, optimisme en zelfvertrouwen. Via persoonlijke ontwikkeling valt hierin te investeren. Centraal in deze training staat het vergroten van uw persoonlijke effectiviteit, zelfvertrouwen en werkplezier.

Er is slechts één weg naar geluk en dat is stoppen met piekeren over dingen die het vermogen van onze wil te boven gaan (Epictetus)

Programma

In deze 2-daagse training werken we aan de hand van een Quick-scan bij het inventariseren wat in jouw situatie de belangrijkste energiebronnen én stressbronnen zijn.  De aandachtspunten voortkomend uit de inventarisatie zijn gericht op het vergroten van de stressbestendigheid en persoonlijke effectiviteit.   

De training biedt een mix van praktische werkvormen en achtergrondinformatie over aspecten van het thema gezondheid en welzijn.

Aan bod komen:

  • Wat is welzijn?
  • Een inventarisatie van uw eigen welzijn aan de hand van een Quick-scan.
  • Inzicht in de belangrijkste stressbronnen én energiebronnen.
  • Belang van een positieve benaderingswijze: focussen op energiebronnen.
  • Bevorderen van de persoonlijke effectiviteit ten aanzien van de omgang met psychische druk op het werk.
  • Omgaan met tegenslag, perfectionisme en teleurstellingen.
  • Daadkrachtig handelen.
  • Aandacht voor verbeterpunten op organisatieniveau en vermindering van ziekteverzuim.
  • Specifieke vragen van deelnemers.

Praktische informatie

Doelgroep
  • Begraafplaatsbeheerders en medewerkers
  • Voorlichters en communicatiemedewerkers
  • Leidinggevenden Begraafplaatsadministratie-medewerkers
  • Vergunningverleners
  • Beleidsmedewerkers op het terrein van begraafplaatsaangelegenheden
Datum

In overleg (2 dagen).

Werktijden

9.00 – 16.00 uur 

Locatie

Centrale plaats voor de deelnemers.

Aantal deelnemers

6 tot 10 personen.

Investering             

De kosten bedragen € 790,- per persoon, inclusief Quick-scan, documentatiemap en verblijfkosten.

Deze korte beroepsgerichte opleiding is vrijgesteld van BTW.

LOB-leden van gemeentelijke en niet kerkelijke begraafplaatsen ontvangen een korting van 10% en LOB-leden van kerkelijke begraafplaatsen een korting van 20% (kortingscode: LOB-lidmaatschapsnummer)              

Aanmelding

Via de website of het aanmeldingsformulier, uiterlijk 4 weken voor aanvang van de opleiding.

Informatie       

Wim van Oort, contact@gedenkparkontwikkeling.nl of 072-5814749

Overige

Deze themadag kan ook in-company verzorgd worden.

Nadere informatie

“Hoe maak je je medewerkers gelukkig(er)?”

 Vakblad De Begraafplaats/nummer 3/jaargang 12/juni 2010.

Pin It on Pinterest

Share This